A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лісовогринівецька громада
Хмельницька область, Хмельницький район

ПРОТОКОЛ проведення громадських слухань з обговорення проекту Детального плану території під будівництво, обслуговування та ремонт об’єктів альтернативної енергетики (для будівництва об’єкту енергетики, який виробляє електроенергію із сонячного випро

Дата: 24.04.2017 09:44
Кількість переглядів: 1810

ПРОТОКОЛ

проведення громадських слухань з обговорення проекту Детального плану території під будівництво, обслуговування та ремонт об’єктів альтернативної енергетики (для будівництва об’єкту енергетики, який виробляє електроенергію із сонячного випромінювання) с.Лісові Гринівці Лісогринівецької сільської ради, Хмельницького району, Хмельницької області

 

Лісогринівецька сільська рада                                                                                                                      6  квітня 2017 року

 

Громадські обговорення (слухання) розпочались в приміщенні актової зали, будинку Лісогринівецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів за адресою: с.Лісові Гринівці, Хмельницького району Хмельницької області.

Для участі у громадському обговоренні (слуханні) зареєструвались 13 осіб.

Присутні:

- Рудик О.А. – заступник сільського голови з юридичних та економічних питань Лісогринівецької сільської ради, головуючий слухань;

- Кошелюк О.М. – керуючий справами виконавчого комітету Лісогринівецької сільської ради, секретар громадського обговорення (секретар слухань);

- Ващук В.Г. – начальник відділу архітектури та землеустрою Лісогринівецької сільської ради;

- Василик О.М. – спеціаліст І категорії юридичного відділу Лісогринівецької сільської ради;

- Олешко А.С. – спеціаліст-землевпорядник відділу архітектури та землеустрою Лісогринівецької сільської ради;

- Смішна Ілона Вікторівна - представник Товариству з обмеженою відповідальністю «Енергопарк Поділля»;

- Михальчук М.В. - директор ТОВ «ЗАЦ «КАРАТ»;

- Радзіховська К.О. - головний архітектор проектів ТОВ «ЗАЦ «КАРАТ»;

- Представники громади: Подгорнюк Д.М., Кравчук О.В., Кирник О.В., Собко О.В., Черевичник М.Л.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

Обговорення детального плану території земельної ділянки щодо впорядкування території для містобудівних потреб, що належить Товариству з обмеженою відповідальністю «Енергопарк Поділля» в особі директора Крутилка Івана Лукича, площею 23,5882 га в межах с.Лісові Гринівці (кадастрові номера:  № 6825083600:03:007:1552, 6825083600:03:007:1510, 6825083600:03:007:1558) для визначення функціонального призначення та параметрів забудови з метою будівництва, обслуговування та ремонту об’єктів альтернативної енергетики (для будівництва об’єкту енергетики, який виробляє електроенергію із сонячного випромінювання) за адресою: с.Лісові Гринівці Лісогринівецької сільськоїї ради  Хмельницького району Хмельницької області. Слухання проводяться відповідно до Постанови КМУ №555 від 25.05.2011 року, «Про затвердження Порядку проведення громадських слухань щодо врахування громадських інтересів під час розроблення документації на місцевому рівні».

Інформує – голова зборів Рудик О.А.

Слухали:

Під час представлення позиції замовника містобудівної документації, Ващук В.Г. розповів, що презентація Детального плану території під будівництво, обслуговування та ремонт об’єктів альтернативної енергетики (для будівництва об’єкту енергетики, який виробляє електроенергію із сонячного випромінювання) на території с.Лісові Гринівці Лісогринівецької сільської ради зумовлена зміною цільового призначення з особистого селянського господарства на зміну для розміщення, будівництва, експлуатації  та обслуговування будівель і споруд об’єктів енергогенеруючих підприємств, установ і організацій.

Радзіховська К.О пояснила, що ділянка на яку проектна організація розробила Детальний план території, розташована на території с.Лісові Гринівці Лісогринівецької сільської ради. На даний час земельна ділянка використовувалася за цільовим призначенням.

Формування планувальної структури земельної ділянки на яку розробляється ДПТ базується на рішеннях, щодо промислової зони с.Лісові Гринівці.

Розподіл території за функціональним використанням базується на планувальних рішеннях, направлених на формування нового якісного архітектурно-планувального середовища.

При цьому враховано:

  • місце розташування ділянки, що проектується;
  • природні умови та планувальні обмеження;
  • побажання замовника;
  • існуючу інженерно-транспортну інфраструктуру;
  • сучасні тенденції в енергозбереження в галузі альтернативної енергетики.

За функціональним призначенням зазначена територія передбачається під виробничу (промислові підприємства, підприємства  енергетики, транспорту, будівельної індустрії тощо).

За проектним планом даного Детального плану території, цільове призначення земельної ділянки - для будівництва об’єкту енергетики, який виробляє електроенергію із сонячного випромінювання. За функціональним призначенням – під розміщення територій виробничого (промислового) призначення.

Сонячна енергетика - одна з найперспективніших і динамічно розвиваються галузей відновлюваної (нетрадиційної) енергії. Щорічний приріст потужностей, що вводяться в експлуатацію, протягом 2000-2016 років становить близько 50%. Всього за півтора десятка років частка сонячної електрики в світовій енергетиці перевищила позначку в 5%. Удосконалення технології виготовлення фотоелектричних модулів призвело до істотного зниження собівартості сонячної електрики - в більш ніж в 30 країнах.

Використання сонячної енергії для отримання енергії в будь-якому зручному для її використання вигляді. Сонячна енергетика використовує поновлюване джерело енергії і в перспективі може стати екологічно чистою, тобто такою, що не виробляє шкідливих відходів.

На сьогодні сонячна енергетика широко застосовується у випадках, коли малодоступність інших джерел енергії в сукупності з достатньою кількістю сонячного випромінювання виправдовує її економічно.

 

 

Під час слухання учасниками було озвучено наступні запитання та пропозиції:

Собко О., куди, буде передаватися електроенергія і як?

Радзіховська К.О., відповіла, електроенергія, що виробляється від встановленої сонячної електростанції, планується передавати по підземним лініям електропередачі 10 кВ, до ПС 35/10 «Лісові Гринівці».

Черевичник М.Л., запитав, які технічні недоліки таких сонячних батарей?

Радзіховська К.О., відповіла, сонячна електростанція не працює вночі і недостатньо ефективно працює у ранкових і вечірніх сутінках. При цьому пік електроспоживання припадає саме на вечірні години. Крім того, потужність електростанції може стрімко і несподівано коливатися через зміни погоди.

Висока ціна сонячних фотоелементів. Ймовірно, з розвитком технології цей недолік подолають.

Поверхню фотопанелей потрібно очищати від пилу і інших забруднень. При їх площі в декілька квадратних кілометрів це може викликати утруднення.

Через деякий час експлуатації ефективність фотоелектричних елементів починає знижуватися.

Собко О.В., запитав, до яких екологічних проблем може призвести розташування сонячних батарей на такому великому полі?

Радзіховська К.О., відповіла, теоретично, повна безпека для навколишнього середовища (проте в наш час  у виробництві фотоелементів і в них самих використовуються шкідливі речовини). Незважаючи на екологічну чистоту отримуваної енергії, самі фотоелементи містять отруйні речовини, наприклад, свинець, кадмій, галій, миш’як і т. д., а їх виробництво споживає масу інших небезпечних речовин. Сучасні фотоелементи мають обмежений термін служби (30—50 років), і масове їх застосування поставить в найближчий час складне питання їх утилізації. Останнім часом починає активно розвиватися виробництво тонкоплівкових фотоелементів, у складі яких міститься всього близько 1 % кремнію. Завдяки низькому вмісту кремнію тонкоплівкові фотоелементи дешевші у виробництві, але поки мають меншу ефективність. 

Черевичник М.Л., запитав, чому зростає популярність сонячних електростанцій в Україні?

Радзіховська К.О., відповіла, сприятливий клімат - рівень інсоляції (тобто кількість сонячного випромінювання на квадратний метр поверхні Землі) в більшості областей України перевершує аналогічні показники Німеччини, яка є одним зі світових лідерів в області сонячної енергетики.

Сприятливе правове поле, яке реально стимулює інвестування в альтернативну енергетику, зелений тариф, за яким держава викуповує всю електрику, вироблену СЕС - один з найвищих в Європі.

Постійне зростання вартості електроенергії робить виправданим інвестиції в генерацію власної електрики. Говорячи про собівартість, вже зараз можна говорити про паритет цін між альтернативною і традиційною електроенергетикою.

Ващук В.Г., запитав, чи є пропозиції у жителів с.Лісові Гринівці до ДПТ, що розглядається.

Рудик О.А., повідомив, про завершення громадських слухань щодо врахування громадських інтересів під час розроблення документації на місцевому рівні. З протоколом можете ознайомитися протягом 10 робочих днів в приміщенні сільської ради.

 

 

Головуючий громадського обговорення (слухання)……………………... Рудик О.А.

 

Секретар громадського обговорення (слухань)………………………Кошелюк О.М.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь