Лісовогринівецька громада
Хмельницький район, Хмельницька область

Цивільний захист

РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ЛІКВІДАЦІЇ  

багаторічної рослини – борщівника Сосновського на території Хмельницького району

Останніми роками  набуває поширення дуже небезпечна, отруйна і дикоросла багаторічна рослина, при контакті з якою виникають сильні опіки шкіри - Борщівниик Сосновського. Рослина відноситься до родини зонтичних з 2-5 річним циклом розвитку. З центральної її бруньки на 3-5-й - рідше на 2-3-й рік життя утворюється квітковий пагін. Після плодоношення рослина повністю відмирає. Розмножується головним чином насінням. Борщівник Сосновського досягає 3 м. висоти, має великі перисті листки та порожнисте стебло, росте переважно на добре зволожених ґрунтах. З борщівником дуже складно боротися, тому щороку в Україні та на Хмельниччині зокрема цього бур’яну стає дедалі більше. Основними місцями його поширення є потічки, береги річок, узбіччя доріг, деградовані пасовища й покинуті поля.

Особливістю рослини є те, що зелена маса борщівника містить фурокумарин, який під впливом сонячної енергії спричиняє сильні опіки при контакті з відкритими частинами тіла людини. Борщівник є також контактним та дихальним алергеном.

Зважаючи на те, що бур’ян викликає опіки шкіри, всі роботи по його знищенню необхідно проводити в захисному одязі.

 

Заходи боротьби з борщівником Сосновського:

1. В населених пунктах рекомендуємо:

- знищувати рослини за допомогою перекопування або переорювання ґрунту з подальшим висіванням на цих ділянках газонних трав, які б створювали штучні фітоценози із суцільного рослинного покриву, здатного пригнічувати амброзію;

- викопувати рослини борщівника із коренями і знищувати їх методом спалюванням або захороненням у санітарних ямах;

- зрізувати основний корінь борщівника на глибині 8-12 см;

- періодично скошувати рослини до початку цвітіння.

Не припиняти такі роботи протягом кількох років до тих пір, поки не будуть знищені всі кореневища та насіння в ґрунті.

 

2. На узбіччях доріг і залізничних насипах, неугіддях, присадибних ділянках, на розпайованих землях необхідно:

- періодично викошувати рослини до початку цвітіння;

- застосовувати гербіциди зареєстровані в Україні, на основі гліфосатів, дикамби, сульфанілсечовин і інших;

.В разі проведення обробок забороняється випасання худоби та заготівля сіна у зоні 300 м. від оброблених територій протягом 15 діб. Забороняється обробка земель несільськогосподарського використання на відстані менше 300 м. від місць постійного перебування людей.

 

Боротьба буде ефективною, коли проводиться одночасно в усій зараженій місцевості.

 

Чого не слід допускати, знищуючи зарості борщівника Сосновського:

- скошувати рослини борщівника в період цвітіння і на початку дозрівання плодів;

- застосовувати не зареєстровані в Україні і не рекомендовані гербіциди;

- під час роботи з борщівником не можна бути роздягненим або мати незахищені ділянки тіла;

- скошений матеріал не можна залишати кинутим на місці без скидання купи і спалювання;

- не можна близько підходити до рослин або заростей борщівника, брати в руки будь-які його частини, нюхати квіти, фотографуватись, тощо.

 

 


 

 

ПОВІДОМЛЕННЯ

Відповідно до «Плану основних заходів цивільного захисту територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Хмельницької області у 2018 році», та «Плану основних заходів цивільного захисту районної ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Хмельницького району у 2018 році» 16 листопада 2018 року з 10.00 до 12.00 години, заплановано проведення комплексної перевірки системи оповіщення населення про загрозу або виникнення надзвичайної ситуації.

Інформаційні тексти будуть передаватися проводовим мовленням через радіо та FM-приймачі  на радіохвилі 67.7 або 104.6  з 11.00 до 12.00 год..

ПРОСИМО НАСЕЛЕННЯ БЕЗПІДСТАВНО НЕ ХВИЛЮВАТИСЯ.

 

 


 

 

Дотримуйтесь правил пожежної безпеки під час опалювального сезону

З року в рік напередодні опалювального сезону спостерігається різке зростання кількості загиблих громадян на пожежах у житловому секторі країни. Зокрема, тільки упродовж вихідних 13 – 16 жовтня в Україні вогонь забрав життя 26 людей. Водночас травми різного ступеню важкості отримали ще 13 осіб.

         На теренах нашої громади працівники пожежної служби протягом останнього тижня двічі ліквідували пожежі, причиною однієї з них було порушення умов використання пічного опалення.

       Як зазначають вогнеборці, типовими причинами виникнення займань у помешканнях є власна недбалість громадян та нехтування елементарними правилами пожежної безпеки у побуті. Йдеться про паління у ліжку, перевантаження електромережі та побутових приладів, старі обігрівачі, несправне пічне опалення, а також недбалість дорослих по відношенню до власних дітей. З високою вірогідністю усі ці фактори призводять до трагедій.

      Для запобігання надзвичайних ситуацій, та пожеж під час опалювального сезону громадяни повинні знати основні вимоги правил користування різними обігрівальними приладами.

      До початку опалювального сезону варто звернути особливу увагу на піч або опалювальний котел. Ще є час прочистити димохід і замазати тріщини, що утворилися. Печі та каміни повинні мати встановлені нормами протипожежні розділки, тобто відстань від внутрішньої поверхні димової труби до горючих елементів будівлі повинна становити – не менше 38 см, топку необхідно викласти з вогнетривкої цегли, димові зуби виконуються із глиняної цегли товщиною не менше 12 см, повітряний проміжок між піччю та горючими стінами при товщині стінок печі або камінів в півцеглини становить – 13 см і при товщині стінок в цілу цеглину  – 38 см. Перед топкою повинен бути передтопковий лист розміром 50х70 см з негорючого матеріалу. Безпечна відстань від печей до шаф, стелажів та інших меблів складає менше 70 см, а від топкових отворів – не менше 125 см.

Забороняється: 

  •  залишати без нагляду розтоплені печі та каміни, а також доручати нагляд за ними малолітнім дітям;
  • розташовувати паливо, інші горючі речовини і матеріали на передтопковий лист;
  • застосовувати для розпалювання печей і камінів бензин, гас, дизельне паливо та інші легкозаймисті рідини.

        Зверніть увагу на печі ваших літніх родичів, які самотньо мешкають в сільській місцевості і яким самостійно вже важко підготувати піч до безпечної експлуатації в зимовий період. Допоможіть їм «потрусити сажу», побілити димоходи, замазати існуючі тріщини, прибрати на горищі від димоходів спалимі матеріали. 

Під час експлуатації електрообігрівальних приладів слід пам’ятати, що: 

  •   електрообігрівальні прилади повинні встановлюватись на негорючій основі;
  •   відстань від приладів електроопалення до горючих матеріалів має становити не менше 0.25 м;
  •  забороняється використовувати електрообігрівальні прилади для сушки одягу та інших матеріалів;
  •  не можна залишати без догляду при виході з приміщення увімкнені в електромережу електрообігрівальні прилади.

 

Шановні громадяни!

     Звертаємося до Вас з проханням дотримуватись вимог правил користування пічним опаленням. Зігрівайтеся безпечно! Адже від дотримання елементарних правил залежить безпека вашого життя! Нехай тепло у вашому домі буде безпечним!

 


 

ОБЕРЕЖНО, БЛІДА ПОГАНКА !

Шановні громадяни.

         Отруєння цілої родини на Одещині спричинила бліда поганка. Даний гриб є найнебезпечнішим серед отруйних грибів. Тому, щоб убезпечити себе та рідних у розпал грибного сезону скористайтеся корисною інформацією.

Бліда поганка – гриб з роду мухоморів, відноситься до отруйних грибів. Даний вид грибів росте в листяних і змішаних лісах на родючих грунтах у місцях із задовільною освітленістю. Найчастіше гриб утворює мікоризу із різними листяними породами деревних рослин і чагарників (бук, дуб, береза, клен, липа, ліщина). Гриби даного виду ростуть групами, рідше поодиноко, плодоносять в кінці літа – восени. Бліда поганка зустрічається відносно часто в помірних широтах Європи, Північної Америки, в областях Азії з помірним кліматом.

Гриб бліда поганка має характерні риси. Плодове тіло складається з шляпки та ніжки, у молодого гриба покрито плівкою. Розміри шляпки від 5 до 15 см, її забарвлення оливкове, сірувате або зеленувате. Форма шляпки гриба може варіювати від плоскої до напівсферичної, краї її рівні, поверхня волокниста. Бліда поганка має соковиту білу м’якоть, колір якої не змінюється при пошкодженні, а солодкуватий смак і запах виражені слабо. Не прикріплені до ніжки пластинки шляпки розташовані густо, білого кольору.

М’ясисто-волокниста ніжка гриба циліндричної форми, потовщена в основі. Довжина її коливається від 8 до 16 см, а діаметр від 1 до 2,5 см. Забарвлення ніжки таке ж, як шляпки блідої поганки. Найчастіше на ній помітний муаровий малюнок. Пластинки ніжки білого кольору, м’які, розташовані вільно. У верхній частині ніжки блідої поганки помітне тонке плівчасте кільце, в нижній – в області бульбоподібного потовщення ніжка укладена в мішкоподібну плівку білого або зеленуватого кольору. Дані плівки є залишками покривала гриба.

Споровий порошок гриба білого кольору. Спори округлі, розміри їх становлять 7-8 мкм.

При описі блідої поганки відзначається схожість цього гриба з деякими їстівними видами (печериця, сироїжка зелена і зеленувата, сироїжка з поплавками). Але така характерна особливість, як наявність плівчастих кілець, властива тільки блідої поганці та не зустрічається у вищевказаних видів їстівних грибів. Є ще ряд ознак, за якими досвідчені грибники розрізняють гриби.

Бліда поганка є одним з найнебезпечніших отруйних грибів. Всі частини гриба однаково отруйні, в тому числі спори. Теплова обробка не зменшує дію токсинів. Отрути блідої поганки поділяють на дві групи: аманітіни та фаллоідіни. Вони впливають, в основному, на печінку, руйнуючи печінкові клітини. А фаллолізін також викликає пошкодження клітин крові.

Отруєння блідою поганкою характеризується тим, що симптоми з’являються через тривалий час (від 6-12 до 30 годин) після вживання грибів у їжу, коли розвиваються незворотні зміни внутрішніх органів – печінки, нирок, серця. У людини з’являються інтенсивні болі в животі, блювота, частий рідкий пронос, жовтяниця. Після появи симптомів ймовірність летального результату дуже висока через блискавичний розвиток токсичного гепатиту та серцево-судинної недостатності, а лікування в більшості випадків виявляється неефективним.