A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лісовогринівецька громада
Хмельницька область, Хмельницький район

17 травня 2018 року відбулось засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Лісовогринівецької сільської ради

Дата: 17.05.2018 15:45
Кількість переглядів: 1545

17 травня 2018 року відбулось засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Лісовогринівецької сільської ради. 

На комісію були запрошені: Начальник  Хмельницького міськрайонного управління ГУ ДСНС України в Хмельницькій області Дадашов Р. З., завідувач сектору з питань цивільного захисту населення Хмельницької райдержадміністрації Денисюк А. М.,  працівники КУ "Лісовогринівецька МПО-АРС" ,представники Хмельницького районного відділу поліції, представники екологічної інспекції, лісокористувачі, орендарі водних об'єктів та аграрії Лісовогринівецької ОТГ.  На засіданні розглядалися  вкрай важливі питання, а саме:

  1. Про заходи щодо запобігання  протидії пожежам лісів, торфовищ і сільгоспугідь у літній період та заходи щодо  протипожежного захисту нового урожаю.
  2. Про стан підготовки місць масового відпочинку на водних об’єктах Лісовогринівецької сільської ради до купального сезону  2018 року.
  3. Про стан виконання заходів протипожежного захисту та підготовки закладів освіти до 2018-2019 навчального року. Стан протипожежного водопостачання населених пунктів та об’єктів всіх форм власності на території Лісовогринівецької сільської ради Хмельницького району.

По першому питанню доповідав Начальник відділу цивільного захисту Хмельницького міськрайонного управління ДСНС України в Хмельницькій області Дадашов Р. З. та повідомив наступне:

"З початку 2018 року на території Хмельницького району зареєстровано 49 пожеж проти 35 (+40%). Прямі збитки від пожеж склали близько 182 тис. грн., на пожежі виявлено 1 особу загиблою.

На території Лісовогринівецької ОТГ виникло 29 пожеж проти 17 за аналогічний період 2017 року(+70%), 19 з яких- це пожежі в екосистемах. Збитки від пожеж склали понад 46 тис. гривень проти 260 тис (-465%), на пожежі виявлено 1 особу загиблою.

З підвищенням середньодобової температури та встановлення посушливих періодів виникає ризик виникнення пожеж в екосистемах, основними причинами яких є необережне поводження з вогнем дітей та дорослих, спалювання сміття поблизу житлових будинків і на території, прилеглій до лісових масивів, іскри з вихлопних труб автотранспорту, блискавки та інших причин."

Заступник голови Лісовогринівецької сільської ради Рудик О.А. зазначив, що: 

"Лише, впродовж  квітня -травня місяця зафіксовано 19 випадків горіння сухої трави та сміття  на території ОТГ, до локалізації яких підрозділи ДСНС залучались лише 1 раз, відповідно працівники Лісовогринівецької МПО залучались 19 разів.

Хочу нагадати, що на території району знаходиться 13 торфових родовищ загальною площею 1609 га, з них  на території Лісовогринівецької сільської ради торфове родовище (Печеське) площею 65 га.

З метою попередження виникнення пожеж в екосистемах та донесення до свідомості кожного громадянина правил безпечного поводження з вогнем під час перебування в лісових масивах, біля сільськогосподарських угідь, працівниками  Хмельницького міськрайонного управлінням ГУ ДСНС України у Хмельницькій області відповідно спільного графіку під час патрулювань проводиться роз’яснювальна робота, а також здійснюється транслювання текстів роз’яснень, застережень, звернень через радіовузли об’єктів з масовим перебуванням людей."

Враховуючи вище викладене та з метою недопущення пожеж в екосистемах, впродовж весняно-літнього періоду комісія запропонувала: 

 

1.     Комунальній установі Лісовогринівецька МПО-АРС:

1.1.  Забезпечити постійну готовність сил і засобів до гасіння можливих пожеж та ліквідації їх наслідків;

1.2.  Провести  практичне тренування щодо протидії пожежам у природних екосистемах із залученням підрозділів ДСНС ( при необхідності), лісокористувачів, техніки сільськогосподарських підприємств ( до 10.06.2018 р.);

1.3. Здійснити у системі службової підготовки, додаткове заняття щодо вивчення  маршрутів слідування лісовими масивами та розташування джерел протипожежного водопостачання із залученням працівників лісових господарств та підпорядкованого особового складу ( до 10.06.2018 р.);.

2.     Керівникам сільськогосподарських підприємств та агроформувань ( до 01.07.2018 р.):

2.1. Визначити та затвердити відповідальних осіб за протипожежний стан земельних ділянок та об’єктів сільськогосподарського виробництва, які межують з лісовими масивами, незалежно від форми власності .

2.2. Вжити організаційних та практичних заходів щодо приведення зернотоків, зерноскладів у належний протипожежний стан.

2.3. Провести необхідні заходи щодо створення агроформуваннями громади  запасів паливно-мастильних матеріалів на випадок гасіння великих пожеж сільгоспугідь.

2.4.  Заборонити спалювання сухої трави, стерні, соломи, пожнивних залишків під час збирання, зберігання урожаю 2018 року.

2.5. Забезпечити укладання угод з підрозділами ДСНС,  Лісовогринівецької МПО-АРС на чергування пожежної техніки під час збирання урожаю 2018 року.

2.6. Забезпечити неухильне виконання вимог законодавства з питань пожежної безпеки щодо створення перешкод розповсюдженню полум’я на хлібних та лісових масивах, влаштувати відповідні мінералізовані смуги, провести обкоси хлібних полів в місцях прилягання їх до лісових та торф’яних масивів, степової смуги, автомобільних шляхів та залізниць смугою не менше 4 м завширшки.

По другому питанню комісією розглядалось наступне: на території Лісовогринівецької ОТГ орієнтовно налічується 36 водних об'єктів, які в основному використовуються для риборозведення і жодний не обладнаний як місце відпочинку на воді.  З настанням купального сезону значно збільшується ризик загибелі людей на водних об’єктах.  В 2017 р. на водних об’єктах громади загинуло внаслідок необережного поводження на воді 2 особи ( с. Гнатівці, с. Печеськи ). 

Слід зазначити, що завдяки співпраці та взаємодії з керівництвом Лісовогринівецької ОТГ 26 березня поточного року виконавчим комітетом сільської ради було прийнято рішення про визначення місця масового відпочинку людей на водних об’єктах на території сільської ради акваторію місцевого ставка в с. Пашківці. Хмельницьким міськрайонним управлінням та 1 ДПРЗ буде надано необхідну методичну та практичну допомогу керівництву громади щодо облаштування даного ставка відповідно до керівних документів. 

Відповідно до постанови КМУ від 06 березня 2002 року № 264 «Про затвердження порядку обліку місць масового відпочинку населення на водних об’єктах», наказу МВС від 10 квітня 2017 року № 301 «Про затвердження Правил охорони життя людей на водних об’єктах» купання та масовий відпочинок людей допускається  тільки в місцях масового відпочинку на водних об’єктах, визначених місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування,  тому з метою попередження загибелі та недопущення купання людей в необладнаних місцях керівникам органів місцевого самоврядування, користувачам та арендаторам  водних  об’єктів необхідно забезпечити виконання всіх запобіжних та підготовчих заходів  до початку купального сезону.

Враховуючи вищевказане було запропоновано включити до проекту рішення комісії з питань ТЕБ та НС наступні завдання:

1. Старостам сільських рад спільно з орендарями та власниками водних об’єктів - проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення, із розповсюдженням  агітаційних матеріалів ( впродовж купального сезону).

2.   Користувачам водних об’єктів (с. Пашківці) – привести місця масового відпочинку на водних об’єктах та пляжі у відповідності до «Типових правил охорони життя людей на водних об’єктах України». Провести обстеження дна підводної акваторії, оформити паспорти водних об’єктів із погодженням їх з відповідними службами, обладнати рятувальними постами, привести в готовність рятувальні засоби та обладнання, обладнати в місцях масового перебування людей наочну агітацію по запобіганню загибелі людей на водних об’єктах ( до 01.06 2018 р.).

3.  Орендарям водних об’єктів вжити дієвих заходів щодо недопущення купання людей в необладнаних місцях, встановити попереджувальні знаки «Купатись заборонено», забезпечити постійне чергування рятувальників або заключити угоди з аварійно-рятувальною службою, угоди на обслуговування місця відпочинку або забезпечення встановленого режиму щодо заборони купання, плавання на човнах та рибальства в необладнаних місцях ( до 01.06.2018 р.).

4.  Комунальній установі Лісовогринівецька МПО-АРС спільно з працівниками Хмельницького РВП  ХВП ГУ НП України в Хмельницькій області та працівниками Хмельницького міськрайонного управління ГУ ДСНС України у Хмельницькій області в період купального сезону цілодобово здійснювати патрулювання прибережної зони з метою недопущення купання в невстановлених місцях та в стані алкогольного сп’яніння, дітей без нагляду дорослих ( впродовж купального сезону).

4.1  Забезпечити проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо правил поведінки на воді та надання першої медичної допомоги потерпілим через місцеві засоби масової інформації та безпосередньо в місцях масового відпочинку людей на водних об’єктах відповідно Правил охорони життя людей на водних об’єктах України ( впродовж купального сезону).

По третьому питанню Руслан Дадашов зауважив: 

"З початку ІІ-го кварталу 2018 року відповідно до розпорядження Кабміну від 28 березня 2018 року № 11 та наказу ДСНС від 29 березня 2018 року № 202 проводяться позапланові перевірки дотримання вимог законодавства у сфері пожежної безпеки у закладах освіти та охорони здоров’я, під час яких особливу увагу звернуто на виконання капітальних заходів, наявність шляхів евакуації, знання персоналом  об’єктів своїх функціональних обов’язків протипожежного режиму.

В підпорядкуванні Лісовогринівецької сільської ОТГ знаходиться 8 загальноосвітніх навчальних закладів та 6 дошкільних навчальних закладів, які всі обладнані системою пожежної сигналізації крім Аркадіївецького, а  оброблення дерев’яних конструкцій вогнетривким розчином проведено лише в одному (Лісовогринівецький ДНЗ).

Проте, мають місце наступні  недоліки, а саме:

 Не обладнано системою автоматичної пожежної сигналізації, системою  оповіщення та управління евакуюванням людей:

  • ЗОШ, с. Стуфчинці
  • ДНЗ «Світанок», с. Аркадіївці;

Не проведено просочення дерев’яних конструкцій вогнезахисним розчином :

  • в ЗОШ  - с. Стуфчинці, с. Гнатівці, с. Пашківці, с. Печеськи, с. Аркадіївці, с. Терешівці, с. Шпичинці; 
  • в ДНЗ - с. Стуфчинці, с. Пашківці, с. Печеськи, с. Гнатівці, с. Аркадіївці.

    

Не виконано захист будівлі від прямих попадань блискавки і вторинних її проявів:

  • в ЗОШ - с. Гнатівці, с. Лісові Гринівці, с. Стуфчинці,  с. Шпичинці, с. Терешівці, с. Аркадіївці, с. Печеськи, с. Пашковці;
  • в ДНЗ - с. Лісові Гринівці, с. Стуфчинці, с. Пашківці, с. Печеськи, с. Гнатівці, с. Аркадіївці.

Враховуючи вищевикладене та з метою покращення протипожежного стану  вказаної категорії об’єктів, які знаходяться на балансі громади, пропоную ( до 10.08.2018 р.):

  • забезпечити фінансування відповідних протипожежних заходів відповідно до цільових програм забезпечення пожежної безпеки населених пунктів та об’єктів усіх форм власності, розвитку інфраструктури підрозділів пожежної охорони на 2016 – 2020 роки;
  • забезпечити проведення цільових інструктажів з працівниками навчальних закладів щодо дотримання правил пожежної безпеки;
  • забезпечити поточний ремонт та перевірку електрогосподарства;
  • забезпечити поточну перевірку та ремонт зовнішнього та внутрішнього водопостачання.
  • забезпечити виконання приписів Хмельницького міськрайонного управління ГУ ДСНС України у Хмельницькій області щодо усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної безпеки.
  • Хмельницькому міськрайонному управлінню ГУ ДСНС України у Хмельницькій області - проінформувати керівництво громади та секретаріат комісії ТЕБ та НС за результатами проведення позапланових перевірок ГУ ДСНС України у Хмельницькій області про стан виконання протипожежних заходів до 10.07.2018 року.

 

Стан протипожежного водопостачання населених пунктів та об’єктів всіх форм власності на території Хмельницького району.

  Аналізуючи оперативну роботу підрозділів району, слід відмітити, що одним із факторів успішного рятування людей та майна, гасіння пожеж, ліквідації наслідків аварій та катастроф є належний стан утримання джерел протипожежного водопостачання як органами місцевого самоврядування так і керівниками підприємств різних форм власності.

 Відповідно до  Наказу МВС України № 696 від 15.06.2015 року «Про затвердження Інструкції про порядок утримання, обліку та перевірки технічного стану джерел зовнішнього протипожежного водопостачання, Наказу МВС України від 30.12.2014 року № 1417 «Про затвердження Правил пожежної безпеки в Україні» органи місцевого самоврядування та керівники підприємств, установ, організацій усіх форм власності мають забезпечувати  своєчасний ремонт та технічне обслуговування пожежних гідрантів, водонапірних веж, пожежних водоймищ, пірсів, ремонт парку пристосованої техніки для цілей пожежогасіння.

Викликає занепокоєння питання щодо облаштування під’їздів з твердим покриттям до водойм (пірси) біля природних водоймищ для забору води пожежними автомобілями, яке не вирішується  власниками та користувачами водних об’єктів, так з 82 природних водоймищ (ставків, річок) можливий забір води пожежним автомобілем тільки в суху пору року. Тобто, в районі жодне природне водоймище не обладнано пірсом.

Хочу нагадати та наголосити, що відповідно до Водного кодексу, постанови КМУ № 420 від 29 травня 2013 року «Про затвердження типового договору оренди водних об’єктів» користувачі та орендарі водних  об’єктів забезпечують належне утримання та ремонт гідротехнічних споруд, які розташовані на відповідній водній акваторії.

Враховуючи вищевказане пропоную:

1.1. Керівникам підприємств, установ, організацій, об’єктів усіх форм власності забезпечити покращення протипожежного водопостачання, забезпечити ремонт несправних пожежних гідрантів, належне обслуговування та фінансування.

1.2. Орендарям та власникам водних об’єктів, відповідно до Водного кодексу, постанови КМУ № 420 від 29 травня 2013 року «Про затвердження типового договору оренди водних об’єктів» забезпечити належне утримання та ремонт гідротехнічних споруд, які розташовані на відповідній водній акваторії, облаштувати під’їзди з твердим покриттям до водойм ( пірси) для забору води пожежними автомобілями."

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь