A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лісовогринівецька громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Рекомендації населенню у разі загрози застосування окупантами бойових отруйних речовин

Дата: 26.04.2022 09:21
Кількість переглядів: 515

 

Бойові отруйні речовини, які можуть застосовуватись військами окупанта:

нервово-паралiтичної дiї: зарин, зоман, V-гази

шкiрно-наривної дiї: iприт, азотистий iприт, люїзит.

загальноотруйної дiї: синільна кислота та її солі, чадний газ.

задушливої дiї: фосгени, хлор, хлорпікрин.

подразнюючої дiї: хлорацетофенон, Cі-Ес (CS), Сі-Аp (СR), адамсит.

психотоміметичнi (психохiмiчнi): BZ, ДЛК та інші

 

На сьогодні найбільш імовірними є застосування військами агресора бойових отруйних речовин нервово-паралітичної дії - зарину, зоману, V-газів.

Як зрозуміти, що ви потрапили під вплив небезпечних речовин

- Хімічні сполуки можуть подразнювати очі, слизові оболонки, шкіру та дихальні шляхи. У людини може виникати утруднене дихання, кашель, виділення мокротиння, нежить, відчуття сухості у горлі, осиплість голосу, носова кровотеча, біль у грудях, почервоніння і свербіж відкритих ділянок шкіри, симптоми подразнення очей.

- При гострих отруєннях – головний біль, запаморочення, загальна слабкість, втрата свідомості.

Як реагувати на загрозу хімічної атаки та надати першу допомог-

- Не нехтуйте попередженнями про повітряні тривоги.

- Сигнал хімічної тривоги відрізняється від сигналу "Повітряна тривога". Про хімічну загрозу повідомляють чередуванням довгого і короткого звуку сирени. Сповіщення про неї дублюють по радіо і телебаченню.

- Надягніть протигаз, респіратор або ватно-марлеву пов’язку, закритий одяг. По можливості негайно залишить зону хімічного забруднення.

- Якщо засобів індивідуального захисту немає і вийти з району застосування хімічної зброї неможливо, залишайтесь в приміщенні. Зменшить можливість проникнення отруйних речовин: щільно закрийте двері, вікна, наявні щілини за герметизуйте. Вимкніть джерела газо-електропостачання.

- Тримайте у місці свого постійного сховища запаси питної води, їжі і ліків на дві доби, елементарних засобів гігієни та змінного одягу ретельно упакованими у плівку.

- Якщо атака трапилась на вулиці, то варто сховатись у приміщенні або в автомобілі з піднятими вікнами. Пересувайтеся швидко, але не біжіть, не прискорюйте дихання. Не намагайтеся дихати глибше, чим більше вдихів отруйного повітря ви зробите, тим більше шансів отримати тяжкі отруєння.

- Виходьте із зони хімічного зараження в бік, перпендикулярний напрямку вітру та обходьте тунелі, яри, лощини – в низинах може бути висока концентрація отруйних речовин.

- Не виходьте на вулицю одразу після завершення атаки хімічною зброєю, чекайте сповіщення про те, що хімічна загроза минула, та про безпечні шляхи евакуації. 

- Якщо атака сталася в приміщенні, то необхідно якомога швидше вибратись на свіже повітря.

- Якщо ви зазнали дії газу – якомога швидше позбудьтесь одягу – він продовжує виділяти пари і становить небезпеку. Якщо ви в одязі, який варто знімати через голову – уникайте такого методу знімання, краще розріжте його ножицями. Забруднений одяг варто покласти в герметичні пластикові пакети. Після того, як ви позбулися одягу, промийте великою кількістю води всі ділянки шкіри, які мали контакт з газом. Найкраще – водою з милом. Якщо мила немає в наявності, використовуйте велику кількість води. 

- Якщо через хімічну атаку ви маєте проблеми з зором, промийте їх водою протягом 10-15 хвилин.

- Якщо людина поряд з вами не показує ознак життя, важливо розуміти, що штучне дихання методом рот в рот може бути недоцільне при отруєннях, наприклад, при набряку легень. Єдиний варіант для цивільного в цьому випадку – звертатися до співробітників ДСНС, до військових. У них є аптечки і спеціальні протоколи дії на такі випадки. Вони  мають  змогу провести дегазацію одягу.

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь