Ботулізм: у чому небезпека та як запобігти хворобі?
За 6 місяців 2022 року у Хмельницькій області було зафіксовано 1 випадок ботулізму. Інцидент трапився ще у січні: пацієнт, котрий споживав свинний паштет домашнього приготування, після суттєвого погіршення стану здоров`я звернувся за допомогою до Волочиської ЦРЛ. Тоді, на щастя, лікарі змогли йому допомогти. Адже ботулізм — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Водночас, у більшості випадків вдасться уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил.
Причиною ботулізму найчастіше є продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.
Більш детально про профілактику, симптоми та лікування ботулізму – за посиланням https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/inshi-infekciyni-zakhvoryuvannya/kharchovi-otruennya/botulizm
Інформація з сайту ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗУ»