A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лісовогринівецька громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Ботулізм: у чому небезпека та як запобігти хворобі?

Дата: 28.07.2022 16:31
Кількість переглядів: 340

  За 6 місяців 2022 року у Хмельницькій області було зафіксовано 1 випадок ботулізму. Інцидент трапився ще у січні: пацієнт, котрий споживав свинний паштет домашнього приготування, після суттєвого погіршення стану здоров`я звернувся за допомогою до Волочиської ЦРЛ. Тоді, на щастя, лікарі змогли йому допомогти. Адже ботулізм — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Водночас, у більшості випадків вдасться уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил.

  Причиною ботулізму найчастіше є продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

  Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

  Більш детально про профілактику, симптоми та лікування ботулізму – за посиланням https://phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/inshi-infekciyni-zakhvoryuvannya/kharchovi-otruennya/botulizm

Інформація з сайту ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗУ»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь