A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лісовогринівецька громада
Хмельницька область, Хмельницький район

УБД, учасник війни, особа з інвалідністю внаслідок війни: відмінності між статусами

Дата: 18.07.2023 15:26
Кількість переглядів: 85

Нині вся країна захищається від агресора, і громадяни, які беруть участь в обороні держави, з часом набувають певного статусу згідно із законодавством. У Законі України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» визначається, що ветеранами є саме учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та учасники війни.

Щодо визначення статусів

Якщо говорити про статус учасників бойових дій, то на нього мають право військовослужбовці, які безпосередньо беруть участь у бойових діях, залучаються до виконання бойових завдань. Документами, які підтверджують їхню участь у бойових діях, є відповідні довідки про участь у бойових діях, витяги з бойових наказів, розпоряджень, журналів тощо. Силові відомства мають алгоритми й перелік документів для набуття цього статусу.

Статус особи з інвалідністю внаслідок війни — це ті самі військовослужбовці, але які дістали під час виконання бойових завдань травми, каліцтва, поранення, що призвели до незворотних втрат функцій організму, і внаслідок цього медико-соціальними експертними комісіями було встановлено відповідну групу інвалідності, є рішення ВЛК, довідка про обставини травми, і таким чином такій особі встановлено статус особи з інвалідністю внаслідок війни.

Статус учасників війни викликає найбільшу плутанину, тож варто процитувати норму закону. Учасниками війни є працівники установ, підприємств, організацій, які залучалися або брали безпосередню участь у забезпеченні її проведення, у порядку, встановленому законодавством, які залучалися та брали безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі, стримуванні збройної агресії російської федерації, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів у порядку, встановленому законодавством.

Тобто учасники війни — це не військовослужбовці, які залучалися до виконання бойових завдань, а цивільні особи, працівники установ та організацій, які брали участь у проведенні відповідних заходів.

Щодо пільг та соціальних гарантій

Найбільший обсяг пільг і соціальних гарантій передбачено для осіб з інвалідністю внаслідок війни, дещо менший обсяг — для учасників бойових дій, і найменший обсяг пільг порівняно з попередніми категоріями мають саме учасники війни.

Які відмінності у переліку пільг?

Якщо йдеться про пільги у медичній сфері, безоплатне одержання пільг в сфері протезування, то всі три категорії мають однакові права. У пільгах зі сфери соціального захисту існують певні відмінності. Зокрема, у питанні поховання та ритуальних послуг учасники бойових дій та особи з інвалідністю внаслідок війни мають право на цю пільгу, а учасники війни — ні. Так само для учасників війни не передбачено безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням, оздоровленням для дітей за державні кошти, на відміну від двох інших категорій.

Найбільш виразно градація по пільгах спостерігається у житлово-комунальній сфері. Так, особи з інвалідністю внаслідок війни мають знижку 100% в оплаті за користування житлом, учасники бойових дій — 75%, а учасники війни — 50%. Щодо інших комунальних послуг така сама градація. Якщо говорити про забезпечення капітальним ремонтом житлових будинків та квартир, то особи з інвалідністю внаслідок війни мають на це право, натомість для осіб зі статусом УБД та учасників війни таке право не передбачено. Щодо транспортної сфери, то пільги із проїзду мають лише учасники бойових дій. Однак особи з інвалідністю внаслідок війни мають право на спорудження гаражів неподалік будинків, звільнення від орендної плати, безоплатне забезпечення автомобілем на термін експлуатації до 10 років. У трудовій сфері переважне право на залишення на роботі під час скорочення мають учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни на відміну від учасників війни. Так само учасники війни не мають пільг щодо пенсійних виплат і дострокового виходу на пенсію.

Переліки пільг, права, обов’язки та гарантії соціального захисту для осіб з відповідними статусами можна переглянути у пам’ятці учасників російсько-української війни (http://www.mil.gov.ua/…/pamyatka_uchasnyka_ATO_2020-29…)

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь