A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лісовогринівецька громада
Хмельницька область, Хмельницький район

25 лютого – день народження Лесі Українки

Дата: 25.02.2024 14:05
Кількість переглядів: 38

Сьогодні ми відзначаємо 153-річницю від дня народження відомої української поетеси, письменниці, громадської діячки, нашої землячки Лесі Українки.

Творчість Лесі Українки – нове пафосне слово не тільки в українській, але й у світовій літературі. Життя поетеси – це легендарний подвиг мужньої та мудрої людини, ніжної й нескореної жінки, геніального митця і борця, рівноцінну постать якій важко знайти навіть на планетарних художніх теренах.

Її постать має вагоме значення не лише для волинян, а й для всіх українців. Рядки поезій Лесі Українки стали крилатими й розлетілися по всьому світу. Її вірші – джерело мудрості та незламної сили духу.

“Ні, я жива, я буду вічно жити! Я в серці маю те, що не вмирає!”

Фото без описуФото без опису

Кілька маловідомих фактів про поетесу.

Родичів Лариси Петрівни Косач на Волині та в Україні немає. Усі вони живуть за кордоном.

Перші пів року життя за Лесею доглядав її батько, а мати – Олена Пчілка, поїхала на лікування до Європи.

Дівчинка навчалася вдома з приватним педагогом і навчилася читати у 4 роки. У 19-річному віці написала підручник. Леся знала 9 мов.

У 10-річному віці після операції з видалення вражених хворобою кісток, її обидві руки та одну ногу зафіксували у гіпс. Вільною залишалася лише одна нога, пальцями ступні якої вона навчилася грати на фортепіано.

Леся Українка ввела в українську мову такі слова, як “напровесні” та “промінь”. А Олена Пчілка дала життя слову “мистецтво”.

Офіційний чоловік Лесі Климент Квітка був молодшим від неї на 9 років, хворів на туберкульоз та зовсім не мав статків. Лесині батьки були проти такого союзу, утім дівчина зреклася їхньої фінансової допомоги і вийшла заміж за Климента. До речі, віе зберіг записи, на яких можна почути голос поетеси. Вони дійшли до наших днів.

Після смерті поетеси, її труну на Байкове кладовище у Львові несли шестеро жінок. Ними були подруги Лесі та відомі громадські діячки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь