A A A K K K
для людей із порушенням зору
Лісовогринівецька громада
Хмельницька область, Хмельницький район

До 210-річчя від дня народження великого Кобзаря

Дата: 07.03.2024 15:16
Кількість переглядів: 77

65e8830744a85__430745630_800558452116777_3697025125904666617_n.jpg

Традиційно 9 та 10 березня Україна і увесь світ звертається до постаті видатного українського поета та художника – Тараса Григоровича Шевченка. Шевченківські дні знову повертають нас до спогадів про пророчі, мудрі і наповнені  любов’ю до Батьківщини слова найбільш визначного культурного діяча України.

Тарас Григорович Шевченко — видатний український поет, прозаїк, драматург, громадський діяч, а ще й дуже талановитий художник. Був людиною універсальних обдарувань та інтересів, вміло оперував не тільки словом, а й пензлем. Його заслужено вважають основоположником критичного реалізму в українському мистецтві, а за видатні успіхи у гравюрі Шевченкові присвоїли звання академіка. Так, навіть всупереч царській забороні під час заслання у Казахстан Шевченко багато малював, і став першим живописцем цього краю.

Цікаво, що талант художника проявився значно раніше, ніж талант поета. Як відомо, найбільш ранній малюнок «Погруддя жінки» датується 1830 роком – з цієї юнацької роботи все і розпочалася. У 1832 році поміщик Павло Енгельгардт, який взяв 14 річного Тараса «козачком», віддав його пізнавати науку до поважного художника Василя Ширяєва. А вже у 1838 році, завдячуючи зусиллям Карла Брюллова, Олексія Венеціанова, Михайла Вєльгорського, Євгена Гребінки, Василя Жуковського, Івана Сошенка та інших діячів, молодика викупили з кріпацтва. Опісля Шевченко вступає до Академії мистецтв і починає новий творчий шлях. Ставши улюбленим учнем Брюллова, він робив неабиякі успіхи у навчанні, отримував медалі за малюнки з натури та живописні твори.

До того ж, Тарас Григорович під час повернення до рідної України створив цілу серію робіт під назвою «Живописна Україна» — альбом офортів (різновид гравюр на металі), на яких було відображено природа, побут та історичні місця краю. Повернувшись та завершивши навчання в Академії мистецтв, Шевченко власним коштом видав омріяний альбом «Живописна Україна», що став єдиним прижиттєвим художнім виданням митця. До сьогодні збереглося понад 800 творів Кобзаря – це портрети, композиційні, історичні і побутові теми, архітектурні пейзажі та краєвиди виконані у найрізноманітніших техніках і власному стилі художника.

Цікаві факти:

У світі налічується близько 1380 пам’ятників, встановлених видатному поету, близько 160 населених пунктів України названі на його честь, твори поета перекладені більше, ніж на 150 мов. Найперший пам’ятник Тарасу Шевченку встановили в Казахстанському місті Форт-Шевченко, а найбільший його портрет сягає 500 м2, написаний він на 17-поверхівці у Харкові.

Найменша книга у світі знову ж таки має зв’язок з українським поетом. «Кобзар» Миколи Сядристого менший за макове зернятко – його розмір становить близько половини квадратного міліметра.

За своє недовге, однак густо наповнене випробовуваннями життя, Тарас Григорович Шевченко написав 237 віршів та поем, і намалював понад 1300 картин.

Та хоч Тарас Григорович Шевченко провів в Україні лише 15 років, майже всі його твори зображають душу українського народу, змальовують трагічну долю селян та кріпаків, і закликають до боротьби за свободу. Мудрість поезії Шевченка, яка написана більше ніж століття тому, і сьогодні залишається актуальною для нашого народу.

За матеріалами з відкритих джерел.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь