ОБЕРЕЖНО!!! ОТРУЙНІ ГРИБИ.
Для багатьох із нас гриби – це споконвічні українські ласощі. І це не дивно. Гриби – цінні продукти харчування, мають добрі смакові властивості. За поживними якостями вони близькі до овочів. Деякі вчені навіть вважають, що вони рівноцінні м’ясу та яйцям. Але в грибах зосередились дві основні властивості природи – її користь та небезпека для людини. За даними центру громадського здоров’я, з початку 2024 року в Україні зареєстровано 32 випадки отруєнь дикоростущими грибами , 38 постраждалих (в т. ч. – 13 дітей), за 2023 рік- 48 випадків, 65 постраждалих (в т. ч. – 12 дітей), 3 дорослих загинули. На Кіровоградщині зареєстровано з початку 2024 року 1 випадок отруєнь дикоростущими грибами , 1 постраждалий, за 2023 рік-1 випадок, 3 постраждалих. Отруєння грибами (інтоксикація грибами) виникає після вживання грибів, що містять токсини. Існують тисячі видів грибів, із них близько сотні можуть спричинити симптоми отруєння, а до 20 видів грибів у наших широтах потенційно загрозливі для життя людини при споживанні. Понад 95% випадків інтоксикації грибами є результатом помилки збирачів грибів, які плутають отруйні види з їстівними. Тому важливо збирати лише відомі сорти грибів, не ризикувати здоров’ям через необачність. Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів . Найчастіше це шлунково-кишкові розлади (блювання, пронос), алергічні реакції або неврологічні синдроми. Пізні симптоми виникають від 6-ти до 24-х годин після вживання отруйних грибів. Пізніми симптомами є ознаки токсичного ураження печінки, нирок, еритромеларгія (хворобливе розширення периферичних судин, почервоніння кінцівок, рідше обличчя). Віддалені симптоми проявляються після 24-х годин від споживання отруйних грибів та проявляються переважно ознаками токсичного ураження нирок. Основними ознаками отруєння грибами є: нудота, блювання, різкий біль в животі, діарея, запаморочення, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), галюцинації та марення. Якщо є хоч один з цих симптомів, негайно викликайте «швидку». При відсутності інформації про гриб, що спричинив отруєння, варто вважати його потенційно смертельно небезпечним та вживати всі необхідні заходи, зокрема, вчасно звернутися за медичною допомогою! До приїзду лікарів промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля - 0,5 г/кг маси тіла). Пийте багато рідини – води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини. Категорично не можна вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів. Не сподівайтеся, що все минеться, бо це може ускладнить ваш стан. Вісім правил для грибників-початківців 1. Збирайте тільки ті гриби, в яких ви на 100% впевнені. Залізне правило – якщо є найменший сумнів, краще не брати. 2. Не збирайте гриби в парках, скверах, поблизу доріг, транспортних магістралей, на промислових пустирях, бо гриби вбирають в себе всі шкідливі речовини, в тому числі й важкі метали – ртуть, свинець та інші. 3. Ніколи не збирайте червиві і перезрілі гриби, вони вже містять отруйні речовини. 4. Не пробуйте сирі гриби. 5. Не збирайте гриби у посушливу погоду: в цей час гриб пересихає і концентрація токсинів зростає. 6. Вдома обов’язково перегляньте зібрані гриби. Якщо знайшли бліду поганку, викинути треба не лише її, а всі гриби з кошика, бо її спори уже потрапили і на їстівні гриби. 7. Не купуйте дикорослих грибів на стихійних ринках, адже невідомо, де і коли вони були зібрані. 8. Гриби – швидкопсувний продукт. Чистити, мити та готувати зібрані гриби слід того ж дня. Завжди варіть гриби перед смаженням чи іншим готуванням. Відібрані гриби відварюйте кілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин. Страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді зберігайте не більше доби. З метою попередження харчових отруєнь грибами, необхідно передбачити при консервації грибів варто чітко дотримуватися приписів рецептів та температурних режимів приготування консервів у домашніх умовах. Зберігати грибні консерви слід у темному прохолодному сухому місці. Залишки грибів або грибних страв не викидайте, лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування. Увага! Ніколи не споживайте консерви, що мають ознаки здуття, адже це є проявом бактеріального розмноження всередині банки, що супроводжується виділенням газів, які й розпирають стінки та покришку консерви. Неправильно приготовані консерви з грибів загрожують появою гострого харчового отруєння, а також розвитком ботулізму – смертельно небезпечної хвороби. Піклуйтеся про своє здоров`я та своїх близьких !!!